Rysunek części okręgu
Rysunek części okręgu
Proszę o podpowiedź jak namalować w OO Draw cześć okręgu (pół-okręg, ćwierć-okręg itd.)?
Zależy mi na wersji wektorowej. Dowolne części koła mnie stanowią dla mnie problemu ale nie wiem jak to zrobić z okręgiem.
PZDR
MG
Zależy mi na wersji wektorowej. Dowolne części koła mnie stanowią dla mnie problemu ale nie wiem jak to zrobić z okręgiem.
PZDR
MG
AOO 4.1.14, LO 7.5.5.2 (X86_64), Windows 10
Re: Rysunek części okręgu
Może wystarczy wybrać we właściwościach "Obszar" w zakładce "Kolor" ustawić "Wypełnienie" na "Brak" + ewentualnie przezroczystość na 100%?
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
W LibreOffice Draw rysowanie łuku jest osobną funkcją.
W Apache Draw jedno co wymyśliłem, to naokoło:
narysować sektor koła, usunąć wypełnienie. To nie wystarcza, bo i łuk, i promienie są częściami tego samego obiektu i nie da się ot tak usunąć albo zmienić koloru części linii. Wobec tego zamieniamy (konwersja) na krzywą, zaznaczamy punkt środka koła i rozpinamy krzywą w tym węźle, po czym usuwamy oba powstałe węzły. Nie jest to szczyt marzeń, bo aktualizacja parametrów łuku w praktyce nie jest możliwa. Ale skalowalność jest zachowana.
Przy okazji, czy kąt wierzchołkowy, albo lepiej kąty początkowy/końcowy sektora da się określić numerycznie zamiast `na oko`?
W Apache Draw jedno co wymyśliłem, to naokoło:
narysować sektor koła, usunąć wypełnienie. To nie wystarcza, bo i łuk, i promienie są częściami tego samego obiektu i nie da się ot tak usunąć albo zmienić koloru części linii. Wobec tego zamieniamy (konwersja) na krzywą, zaznaczamy punkt środka koła i rozpinamy krzywą w tym węźle, po czym usuwamy oba powstałe węzły. Nie jest to szczyt marzeń, bo aktualizacja parametrów łuku w praktyce nie jest możliwa. Ale skalowalność jest zachowana.
Przy okazji, czy kąt wierzchołkowy, albo lepiej kąty początkowy/końcowy sektora da się określić numerycznie zamiast `na oko`?
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
W toku poszukiwań różnych możliwości wykryłem że jest coś takiego jak pasek narzędzi "Okręgi i owale". Nie umiem go włączyć tak aby był widoczny ale skorzystałem z jego ikony pt. "Łuk koła". Trochę mi to pomogło w narysowaniu potrzebnego mi ćwierć-okręgu. Kąt wierzchołkowy jest oczywiście na "oko". Za pomocą tej ikony próbowałem narysować prawie pełne koło i precyzyjnie przyciąć je do takiego kąta jaki potrzebuje. Niestety po próbie przycinania łuk konwertuje się na wycinek koła. Może jakieś makro do rysowania takiego łuku?
AOO 4.1.14, LO 7.5.5.2 (X86_64), Windows 10
Obawiam się że tak jak pisałem: konwersja wycinka na krzywą, rozpięcie jej i usunięcie wierzchołków leżących w środku okręgu.
A w sprawie dodatków, był kiedyś OOoCAD, czy może OOCad dla Draw, który pozwalał na w miarę cywilizowane zarządzanie kształtami. Nie wiem czy jest wciąż utrzymywany.
A w sprawie dodatków, był kiedyś OOoCAD, czy może OOCad dla Draw, który pozwalał na w miarę cywilizowane zarządzanie kształtami. Nie wiem czy jest wciąż utrzymywany.
JJ
Zrób tak (dla AOO 4.1.6):
Jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, nagram łopatologiczny filmik.
- Otwórz Draw
- Po prawej stronie znajdziesz „Wstaw kształty”. Wybierz z niego „Wycinek pierścienia”, kliknij i narysuj.
- Po wewnętrznej stronie zobaczysz żółty punkt. Złap go i dopchnij wewnętrzną krawędź łuku do zewnętrznej, tak aby stanowiły jedną linię.
- Przy użyciu tego samego uchwytu ustaw długość łuku tak jak chcesz. Jeżeli masz wątpliwości, to narysuj sobie pomocniczy romb (kwadrat przekręcony o 45°), aby za jego pomocą ustawić dokładnie ćwiartkę łuku. Potem możesz ten romb skasować.
- Jak uznasz, że wszystko jest cacy, przekonwertuj figurę w metaplik lub krzywą, co chcesz.
Jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, nagram łopatologiczny filmik.
Chodziło o coś takiego:Jan_J pisze:A w sprawie dodatków, był kiedyś OOoCAD, czy może OOCad dla Draw, który pozwalał na w miarę cywilizowane zarządzanie kształtami. Nie wiem czy jest wciąż utrzymywany.
http://www.uwosh.edu/faculty_staff/alde ... s-CAD.html ?
robi się to za pomoc opcji Łuk koła
ikonke do tego znajdziesz tak, że wybierzesz "Dostosuj pasek narzędzi" dla któregoś z pasków
potem w części pasek narzędzi kliknij "Dodaj" - w kategorii wybierz "Rysunek" a tam znajdziesz opcje "Łuk", "Łuk koła", "Odcinek koła", "Odcinek elipsy" i wiele innych których normalnie w Drawie nie widać
ikonke do tego znajdziesz tak, że wybierzesz "Dostosuj pasek narzędzi" dla któregoś z pasków
potem w części pasek narzędzi kliknij "Dodaj" - w kategorii wybierz "Rysunek" a tam znajdziesz opcje "Łuk", "Łuk koła", "Odcinek koła", "Odcinek elipsy" i wiele innych których normalnie w Drawie nie widać
OpenOffice 4.1 na Windows 7 Pro
Libre Office 4.2 na Windows 7 Pro
Libre Office 4.2 na Windows 7 Pro