Rafkus pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
RysiekOpen pisze:A teraz trzeba mi skopiować
z zakresu B1:AO40 do wielu wierszy czyli B11, B12, B13 ..... B2000
czyli dane z tabeli posiadającej 40 wierszy i 40 kolumn chcesz przepisać do jednej kolumny?? Spróbuj tego:
Przepraszam mea culpa ...
miało być;
z zakresu jednego wiersza B1:AO1 --> do wielu wierszy czyli B11, B12, B13 .... B2000 ( czyli obszarowo B11:AO2000 )
Podstawowym problemem dla mnie jest brak zakresu - tam gdzie kopiować
Takie rozwiązania jak poniżej ze zmianą wysokości wierszy w zakresie byłoby idealne ;
Tylko żeby to wymyślić to trzeba mieć łeb ....
Kod: Zaznacz cały
'===============================================================================
' Na piechotę zmiana wysokości wierszy w Arkuszuwygląda była taka;
for wiersz = 10 to 5000
oRow = oArkusz.getRows.getByIndex( wiersz ) ' określamy tylko jeden wiersz i kicha .... brak innych metod ....
oRow.Height = h_wiersza ' ustalamy jego wysokość ....
next ' i to trwa ... i trwa ....
' i nic nie mogłem znaleźć, bo nie było zakresu .......
'===============================================================================
' ale później ktoś z głową rzekł ;
oRow = oArkusz.getCellRangeByPosition( 0, 10, 0, 5000 ) ' zakres wierszy
oRow.Rows.Height = h_wiersza ' jedna komenda dla całego zakresu !!!!!!
' czyli zmieniam w zakresie wierszy wysokość każdego, i przestałem się głowić .....
TAKIEGO CZEGOŚ potrzebuję do mojej operacji kopiowania - Narazie do kopiowania mam to;
'=================== kopiowanie wierszy ===================================
'
kolumny od (1 do 20) w wierszu (5) jako obszar źródła (dla właściwego zrozumienia)
zrodlo = oBB.getCellRangeByPosition( 1, 5, 20, 5 ).getRangeAddress()
'
kolumna (1) w wierszu (10) jako początek dla obszaru wklejania źródła
oGraf.copyRange( oGraf.getCellByPosition( 1, 10 ).getCellAddress(), zrodlo)
'--------- Ok następuje kopiowanie obszaru do początku nowego obszaru, tylko trzeba to powtórzyć n razy .....
'========================================================================
' i tu brakuje mi tego abym skopiował zrodlo do zakresu wierszy ..... coś takiego ....
'
kolumna (1) i wiersze (od 10 do 2000) jako zakres wklejania początku obszaru (dla wklejenia źródła)
oGraf.copyRange( oGraf.getCellRangeByPosition( 1, 10, 1, 2000 ).getCellAddress(), zrodlo)
'--------- BŁĄD - nie chce wziąść sobie zakresu do tego aby tam poumieszczać wszystko za jednym zamachem .....
Mam nadzieję że teraz opisałem to w sposób zrozumiały, nie budzący wątpliwości.
Czy ma Ktoś jakieś pomysły ?
Albo żeby dispatcher nie przeszkadzał w pamięci podręcznej użytkownika, bo wtedy tak jak Koledzy wyżej opisali
byłaby możliwość jego użycia.
Pozdrawiam
Rysiek S.