tezaurus

Użytkowanie edytora dokumentów
hubert1111

tezaurus

Post autor: hubert1111 »

Witam, mam takie pytanie. Mam zainstalowany open office najnowszy, ale nie pojawia mi sie zakladka tezaurus ( jest nieaktywna) Co zrobic ? Druga rzecz : w momencie gdy ktos zdradzi mi jak to uruchomic przypuszczam , ze nie bedzie slownika Polskiego. Jak zainstalowac polski slownik (synonimow) Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
open office 4.1.10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: tezaurus

Post autor: Jermor »

Sprawdziłeś ustawienia w "Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Pisownia"?
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
covo

Post autor: covo »

ja u siebie sprawdziłem:https://i.imgur.com/ztYvwoH.png - thesaurus jako żywo zainstalowany, zaś w żadnej zakładce, w ogóle: w jakimkolwiek miejscu sensownym dla uzycia, thesaurusa nie widzę.
jakiś pomysł na poprawę sytuacji...?
openoffice 4.1
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

O ile dobrze widzę, to tezaurus (w Apache OpenOffce) jest pod poleceniem "Narzędzia -> Język -> Tezaurus..." lub pod skrótem klawiaturowym CTRL+F7.
W LibreOffice to polecenie jest pod "Narzędzia -> Wyrazy bliskoznaczne..." (skrót klawiaturowy taki sam).
Sam moduł do pobrania i umieszczenia np. na pasku narzędziowym znajduje się w kategorii "Opcje" pod nazwą "Tezaurus" (w Apache OpenOffice) lub "Wyrazy bliskoznaczne" (w LibreOffice).
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
covo

Post autor: covo »

ok, jest. Przez "narzędzia > jezyk > ...." - kiepski dostęp, zdecydowanie lepszy prawoklikiem na słowie.
z tym, że: jaki słabiutki ten thesaurus... (nigdy nie potrzebowałem synonimów, ale skoro dodatek wpadł mi w oko, to zainstalowałem; no i nie wiem, po co :)
openoffice 4.1
ODPOWIEDZ