Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
tomeh
Kontakt:

Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC

Post autor: tomeh »

Dzień dobry, od jakiegoś czasu Calc wkleja po wycięciu z jakiegoś tekstu oryginalne formatowanie. Czy da się to wyłączyć, że jak kopiuję tekst to jest on kopiowany bez formatowania lub co najmniej w CALC wklejany bez żądnego formatowania?

używanie kombinacji 3 klawiszy przy kopiowaniu lub wklejaniu jest mocno niewygodne.

Może da się wyłączyć przenoszenie formatowania ze skopiowanego do wklejanego tekstu?
Libre office. Zawsze najnowsza wersja.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC

Post autor: Jermor »

Nie można tego wyłączyć. Pojęcie kopiowania dotyczy wszystkich atrybutów kopiowanego elementu.
Możesz przy pomocy polecenia "Narzędzia -> Dostosuj..." utworzyć własny skrót klawiaturowy, albo dodać nową ikonkę do paska narzędzi realizujące polecenie "Wklej niesformatowany tekst".
obraz_2024-09-20_141500315.png
obraz_2024-09-20_141500315.png (39.11 KiB) Przejrzano 243 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
tomeh
Kontakt:

(Sloved) Re: Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC

Post autor: tomeh »

Samemu robię to z klawiatury, to tak naprawili Libre Office że zepsuli, bo teraz praca jest niebywale trudna. Skopiowane elementy rozwalają mi komórki bo często mają ogromne czcionki itp. Znowu stale ctrl + v + shift jest bardzo problematyczne .

Wydaje mi się, że powinna być opcja wyłączania tego całkowicie, dziwne że o tym nie pomyśleli.

Dodałem jako skrót ctrl jako niesformatowany - jak nie klikam w komórkę 2x to wkleja już normalnie, jak klikam aby był kursor wali już tekst z stylami. Ale to już jest i tak nieźle.

Dziękuję Ci za pomoc.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja.
ODPOWIEDZ