problemy z ó

Użytkowanie edytora dokumentów
Leszek123

problemy z ó

Post autor: Leszek123 »

Pomocy, po zainstalowaniu OO 3.2.1 w dokumentach stworzonych programem Writer w wersji 2.4 (zapisanych jako doc) wszystkie ó zmieniły się w jakieś znaki graficzne. Jeśli w słowie było np "ór" jak w "który" dostaję "kt[kwadracik]y". Jeśli jest to "ól" jak w "królewskich" dostaję czarną kulkę z dziewiątką w środku "kr[czarna dziewiątka]ewskich. I tak dalej.
Pozjadało mi też większość myślników "—" znajdujących się wewnątrz tekstu. Tylko te znajdujące się na początku dialogów pozostały.
Co się dzieje, jak to poprawić? Aha, Microsoft Office Word Viewer czyta pliki poprawnie.
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
Jan_J

Re: problemy z ó

Post autor: Jan_J »

Podejrzewam inną (błędną?) konwersję kodowania. Np. założenie że w strumieniu wejściowym jest utf-8.
Z tego co wiem w doc-u mogą być i teksty ANSI, i Unicode.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Arghil
Kontakt:

Post autor: Arghil »

Jaki był font użyty?
Na pewno był to format .doc z MS Office 97/2003 czy ten starszy z 95?
LibreOffice || Microsoft Office
Leszek123

Post autor: Leszek123 »

Arghil pisze:Jaki był font użyty?
Na pewno był to format .doc z MS Office 97/2003 czy ten starszy z 95?

Font Times New Roman. Zapisane było w formacie Word 6.0
Poradziłem sobie, zainstalowałem równocześnie starą i nową wersję Open Office otwarłem pliki w starym i copy/paste do nowego. Wcześniej próbowałem coś takiego zrobić z Microsoft Office Word Viewer'a ale dostawałem jakieś szare spacje i rozwalało mi hyperlinki.
Tym niemniej ciekaw jestem co zrobiłem źle, jeśli była to moja wina.
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
ODPOWIEDZ