dodawanie rekordow do kilku tabel za pomoca formularza

Użytkowanie programu bazodanowego
piorkoo

dodawanie rekordow do kilku tabel za pomoca formularza

Post autor: piorkoo »

Witam!

Stworzyłem niewielką bazę składającą się z dwóch tabel podstawowych tzn.
1. właściciele
2. działki
Każdy właściciel może mieć więcej niż jedną działkę, jak również każda działka może mieć więcej niż jednego właściciela. Aby to wszystko działało (wg. mojego rozumowania) stworzyłem 3cia tabele, w której znajdują sie 3 kolumny: ID, ID właściciela, ID działki. Za pomocą relacji powiązałem tebelę 1sza z 3cia oraz 2ga z 3cia. Stworzyłem również kwerendę która wyświetla dla każdej działki wszystkich właścicieli. Stworzyłem również formularz gdzie:
- formularz główny -> tabela działki
- podformularz -> stworzona kwerenda.

I wydawałoby się, że wszystko jest ok, dla żądanego rekordu działki wyświetlane są dane właścicieli, ale powstał problem jak dodać w tym formularzu właściciela do działki? Podformularz (w formie tabeli) jest tylko do edycji. Jeśli ktoś miałby podobny przykład bazy byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie, bądź też jeżeli ktoś zna jakieś inne skonstruowanie bazy aby uzyskać szukany efekt i mógłby się nim podzielić również będę wdzięczny.

pozdrawiam
openoffice 3.2.1 windows 7
Awatar użytkownika
czp

Re: dodawanie rekordow do kilku tabel za pomoca formularza

Post autor: czp »

Witam.

No wiadomo zrobić drugi formularz i dodawać w nim właścicieli działki, albo w tym samym istniejącym formularzu dodać np. tabelę czy też pola tabeli właścicieli jako osobny formularz, wówczas po dodaniu właściciela do tej tabeli i zapisaniu należy jedynie odświeżyć formularz aby dane nowego właściciela były widoczne w listach wyboru czyb też wspomnianej relacji.
Windows 7 i openoffice 3.2
pin54

Post autor: pin54 »

A w jaki sposób do istniejącego formularza dodać podformularz. Wiem jak to zrobić przy tworzeniu, ale do istniejącego nie wiem jak dodać.
OpenOffice 3.2 na Ubuntu
attre

Post autor: attre »

Podczas edycji użyj Nawigatora Formularza ( na pasku: Projekt Formularza)
OpenOffice.org 3.2.1 Mandriva Linux
ODPOWIEDZ