Nie wiem jak to wykonać - wiem tylko że napewno się to da zrobić
Mianowicie mam dajmy na to w kom. A1liczbę 1000 i chcę aby w A2 było o 10 węcej i każda następna komórka ma mieć więcej o 10 od poprzedniej.
Oczywiście chodzi mi o sposób inny - łatwiejszy niż indywidualne zaznaczanie komórki i wpisywanie =suma (AX+10) Czyli zaznaczam ileś tam komórek i ...... tylko jak ?
A no i jak ponumerować komórki z góry na dół - tak jak we WRITER wypunktowanie czy numerowanie.
Dodawanie z automatu
Dodawanie z automatu
openoffice.org-base-2.3.0-6.17.fc8
Re: Dodawanie z automatu
Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to wystarczy tylko w kom A1 wpisać "1000", w kom. A2 -> "=A1+10", kliknąć na kom A2 oraz chwycić za jej prawy dolny róg i przeciągnąć w dół o tyle wierszy ile chcesz mieć zapełnionych lub w 1szej komorce wpisz 1000, w komórce pod nią 1010 zaznacz obie komórki i chwytając za prawy róg zaznaczenia przeciągnij w dół, kolejne komórki będą miały wartość o 10 więcej; sposób 2gi rozwiązuje też problem numerowania z tym, że w kom 2giej wpisz wartość o 1 większą niż w 1szej.
pozdrawiam
pozdrawiam
openoffice 3.2.1 windows 7
OK działa z tym że pojawia sie okienko z tytułem belki WYPEŁNIJ SERIĘ
Dzięki za podpowiedź
Dzięki za podpowiedź
openoffice.org-base-2.3.0-6.17.fc8
W komórce początkowej wpisujesz 1000, a następnie zaznaczasz razem z nią wszystkie te, w których mają się znaleźć kolejne przyrosty. Następnie wybierasz Edytuj -> Wypełnij -> Seria po czym pokazuje się okienko jak na załączonym obrazku:
Parametr "Przyrost" określa skok, w Twoim przypadku jest to 10. Wprowadzasz, klikasz OK i już.
Przy numerowaniu komórek używasz przyrostu 1 poczynając od 1.
Parametr "Przyrost" określa skok, w Twoim przypadku jest to 10. Wprowadzasz, klikasz OK i już.
Przy numerowaniu komórek używasz przyrostu 1 poczynając od 1.