Witam
Mam taki problem i proszę o pomoc
Chciałbym użyć funkcji "licz jeżeli" do zestawienia w którym w kolumnach są podane wysokości rachunków a w ostatniej nazwa taryfy. Otóż chciałbym zliczyć dla poszczególnych miesięcy ile było taryf dajmy na to o nazwie "komfort max". Funkcja licz leżeli liczy ale nie dla poszczególnych miesięcy. Chyba rzecz jest w ustawieniu odpowiednio zakresów. Czy ktoś mądrzejszy odemnie mógłby na to spojżeć?
Załączam przykład , w ostatnim wierszu jest ta formuła
[SOLVED] funkcja LICZ JEZELI
[SOLVED] funkcja LICZ JEZELI
- Załączniki
-
- przyklad.ods
- (16.01 KiB) Pobrany 232 razy
OpenOffice 3.2 na Windows XP/Vista
Re: funkcja LICZ JEZELI
Ja bym nie używał Licz.jeżeli(), tylko działań tablicowych. Składnia na pierwszy rzut oka nieco mętna, ale skuteczność wyższa. W załączniku; wiersze 30/31.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem zamiar.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem zamiar.
- Załączniki
-
- przyklad-1.ods
- (16.35 KiB) Pobrany 307 razy
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: funkcja LICZ JEZELI
Bardzo dziekuję, o to mi chodziło
ps
A czy dało by się zaszyć ten warunek w formule, tak bez odwoływania się do komórki o31?
coś takiego:
=SUMA((A3:A28>0)*($O3:$O28="Komfort MAX"))
ps
A czy dało by się zaszyć ten warunek w formule, tak bez odwoływania się do komórki o31?
coś takiego:
=SUMA((A3:A28>0)*($O3:$O28="Komfort MAX"))
OpenOffice 3.2 na Windows XP/Vista
Re: [SOLVED] funkcja LICZ JEZELI
Sprawdź. Formuły tablicowe zatwierdzasz przez Ctrl+Shift+Enter.
JJ